Ostrovica old town


Staru utvrdu Ostrovicu su osnovali Ugari (Frankopani ), smatra se krajem 14 i početkom 15 stoljeća i oni su graditelji okrugle tabije na Ostrovici, ostalo je sagradio po priči starih stanovnika sam Sultan Ahmed koji je sagradio Plavu Džamiju u Istambulu, i kao sto smo rekli već Džamiju u Kulen-Vakufu.

>> Film / Movie <<

Po istorijskim podacima Ostrovica je pala u ruke Osmanlija u decembru 1523, i to kako se kaže u knjizi Hamdije Kresevljakovića da se šest Turskih vojnika došuljalo do grada u kom je bila samo stara baba, a ostali su stanovnici bili u crkvi. Babu su nekako prevarili da im otvori vrata, oni uđoše zatvoriše se u grad te tu ostadoše Osmanlijske trupe do okupacije 1878 .

Ostrovica during winter 2007

Od 1577 stalna posada Ostrovice je bila 60 konjanika i 150 pješaka koji su kao pogranična utvrda, na strateški važnoj poziciji imali paziti na kretanja ljudi i tereta koji se kreću duž ” rimskog puta ” sjeverno od Ostrovice, preko Like prema Dalmaciji i dublje prema Europi, te od Dalmacije preko Like prema Bosni Slavoniji,ili preko centralne Bosne dalje prema Srbiji.

History picture

Ova utvrda je skoro od zauzimanja od Osmanskih osvajača postala sjediše kapetanije ” Stara Ostrovica ” koja je 1786 godine brojala 583 vojnika i zapovjednika te kapetan, koji je uvijek bio iz begovske familije Kulenovića, od kojih su neki postali paše, Salih aga Kulenović, kasnije paša je čak bio i Bihaćki kapetan, dok su neki bili na visokim dužnostima u Bosni kao npr. Jajce kao dizdari, ili kapetani u Petrovcu. Sulejman beg Kulenović, Jajački dizdar bio je dobar prijatelj Huseina bega Gradaščevića poznatijeg kao ” Zmaj od Bosne”.

p3040223.jpg

Ostrovica river

Emerald water

ostrovica-green-beauties.jpg

Advertisements

5 responses to “Ostrovica old town

 1. A Kulin kapetana ne spominjes?

  Muhamed kapetan Kulenovic, zvani Kulin kapetan, sin graditelja Kulen vakufa, Mahmut pase Kulenovica, prema Kresevljakovicu je najopjevaniji bosnjacki junak u bosnjackim narodnim pjesmama.

  On je, ujedno, i najbolji moguci brand i K.vakufa i Ljutocke doline.

  Pricacu ti o tome kad se vidimo uzivo :))

  • ja se zovem amir kulenović sin suada djed omar kulenović otac mi je rođen u bos petrovcu 1941 god. djed mi je ubijen početkom 2 svj.rata. Dali vi imate saznanja gdje da vidim svoje stablo kulenovića i gdje se to može potražiti.Ja cijeli život živim u Samoboru i sada kad mi je otac umro pokušavam pronaći familijarno stablo.hvala unaprijed ako što znate

 2. Amire selam,

  ne znam kad ces ovo citati,
  no zamolio bi te, javi mi se
  ili na mob 091/588 7391

  Ili na mail tkulenovic@yahoo.com

  Ja sam Tarik K. u Samoboru sam
  na Vrhovcaku, od Muradifa sin.

  Javi se da se nadjemo.
  Moj je stari spominjao nekog Kulenovica
  u Samoboru.
  Vjerovatno si to ti.

  P.S. Almire, ispricavam se za privatizaciju medija.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s